Nájemní byty v Praze v držení nemovitostních fondů

Nájemní byty v Praze v držení nemovitostních fondů

Zájem investorů roste

Nová studie Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí ukázala, že v Praze se může nacházet tisíce nájemních bytů v držení nemovitostních fondů. Investorům se začínají stávat zajímavými projekty nákupu bytů poté, co loňský rok byl pro trh nemovitostí velmi náročný. Podle odhadů Asociace nájemního bydlení (ANB) získali velcí investoři, včetně developerů a nemovitostních fondů, v roce 2021 kolem 2000 bytů, což je více než dvojnásobek proti předchozímu roku.

Vzhledem k vysokým cenám bytů a hypotékám a rostoucí inflaci se v druhé polovině loňského roku zpomalil prodej bytů a mnoho developerů začalo uvažovat o projektech nájemního bydlení. Někteří zvažují vytvoření vlastního portfolia nájemních bytů, zatímco jiní se spojují s institucionálními investory. Některé z těchto společností vyjádřily zájem o nákup bytových projektů v Praze, včetně možnosti vlastnit tisíce nájemních bytů.

Zahraniční institucionální investoři jsou momentálně nejaktivnější na českém trhu nemovitostí, uvedla Martina Jůzová, manažerka realitních obchodů České spořitelny. Tyto společnosti zahrnují například švédskou společnost Heimstaden a německou společnost Zeitgeist Asset. Zeitgeist Asset oznámil svůj záměr zdvojnásobit hodnotu svého portfolia v České republice na téměř 500 milionů eur (12 miliard korun) v příštích třech letech.

S rostoucím zájmem o nájemní bydlení se nedostatek bytů stává stále větším problémem, bez ohledu na to, zda se jedná o Prahu nebo jiné velké město v České republice.