Vzestup servisovaných apartmánů: Odpověď na rostoucí ceny bytů a poptávku po flexibilním bydlení

Vzestup servisovaných apartmánů: Odpověď na rostoucí ceny bytů a poptávku po flexibilním bydlení

Investoři se v Praze zaměřují na zajímavé projekty nákupu bytů a servisovaných apartmánů, reagující tak na náročný loňský rok na trhu nemovitostí. Podle studie Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ANB) dosáhli velcí investoři, včetně developerů a nemovitostních fondů, v roce 2021 získání přibližně 2000 bytů, což představuje více než dvojnásobek oproti předchozímu roku.

Vzhledem k výši cen bytů a hypoték a rostoucí inflaci začali mnozí developeři přemýšlet o projektech nájemního bydlení. Někteří zvažují vytvoření vlastního portfolia nájemních bytů, zatímco jiní hledají spojení s institucionálními investory. Některé společnosti vyjádřily zájem o nákup bytových projektů v Praze, s potenciálem vlastnit tisíce nájemních bytů.

Paralelně s tím stoupá zájem o servisované apartmány, což ilustruje projekt HONEST Říčany. Tento koncept nabízí plně zařízené ubytovací jednotky s kuchyní a obývacím pokojem, vhodné pro dlouhodobé i krátkodobé pobyty. Servisované apartmány jsou považovány za ideální alternativu k hotelům, poskytující větší obytný prostor, úsporu nákladů a pocity pohodlí a soukromí. Vihorev Group zdůrazňuje vysokou ziskovost tohoto modelu a jeho schopnost flexibilně reagovat na aktuální situaci na trhu.

Proč lidé upřednostňují servisované apartmány? Jedním z důvodů je schopnost poskytovat hostům pocit domova, což má zvláštní význam zejména při dlouhodobých pracovních cestách. Servisované apartmány nabízejí více místa než tradiční hotelové pokoje, a to v průměru o 30 %. Jsou plně vybaveny vším, co host potřebuje, včetně wi-fi, televize, pračky a kuchyňských spotřebičů, a odrážejí místní způsob života, umožňující hostům žít jako místní.

Servisované apartmány navíc eliminují nejistotu spojenou s pronájmem od soukromých osob, poskytují profesionální standardy a přispívají k lepší psychické pohodě a pracovním výsledkům hostů. Vzhledem k rostoucímu nedostatku bytů, který je stále naléhavějším problémem na trhu nemovitostí v Praze a dalších českých městech, jsou servisované apartmány atraktivní volbou.