Stav dostupnosti bydlení v Praze

Stav dostupnosti bydlení v Praze

Pochmurné vyhlídky

S rostoucími náklady na bydlení v Praze se dostupnost bydlení ve městě stává stále palčivějším problémem. Podle nedávného indexu dostupnosti bydlení, který sestavili developeři, vyžaduje nyní cena nového bytu v Praze pro obyvatele bez dalších výdajů zdrcujících 16,4 ročních platů. Tím se město ve srovnání s ostatními velkými evropskými městy ocitá na konci žebříčku a i přes mírné zlepšení indexu za posledních šest měsíců zůstává na rekordně vysoké hodnotě 16,4 násobek hrubé roční mzdy. Pro představu, ještě před pěti lety činily náklady na nový byt v Praze 12,7 roční hrubé mzdy.


Výstavba nových bytů v Praze nestačí držet krok s rostoucí poptávkou. Přestože v loňském roce bylo v hlavním městě postaveno více než 8 000 bytů v bytových domech, za první tři čtvrtletí letošního roku bylo povoleno pouze asi 3 300 bytů. Odhaduje se, že tímto tempem bude za celý rok povoleno jen asi 4 400 bytů, což zdaleka nedosahuje 10 000 bytů ročně, které jsou potřebné pro zlepšení dostupnosti bydlení ve městě. Trh s novým bydlením v Praze je v současné době také na mrtvém bodě, poptávka po něm se snížila o 83 procent.


Navíc se ukazuje, že žádné dramatické zlevnění nelze očekávat. Krize dostupnosti bydlení v Praze je komplexní a mnohostranný problém, který vyžaduje okamžitou pozornost. Zdlouhavý povolovací proces a současná podoba novely stavebního zákona jsou hlavními překážkami pro zlepšení dostupnosti bydlení ve městě. Pokud nebudou tyto problémy vyřešeny, zůstávají vyhlídky na dostupnost bydlení v Praze neradostné.


Více aktualit v našem reportu.