Proč uvažovat o investování do servisovaných apartmánů?

Proč uvažovat o investování do servisovaných apartmánů?

Investování do nemovitostí může mít celou řadu podob. Zatímco investice do bytů k dlouhodobému pronájmu a investice do krátkodobých pronájmů typu Airbnb jsou na ústupu, mezi investory roste zájem o servisované apartmány určené k pronájmu jak krátkodobému, tak střednědobému i dlouhodobému. Jaké jsou hlavní výhody této investice?

Věděli jste?

Podle zprávy společnosti Savills v roce 2019 se objem evropských investic do servisovaných apartmánů pohyboval okolo 551 milionů eur, což výrazně překročilo pětiletý průměrný objem, konkrétně o 16,6 %.

Výhody servisových apartmánů

Ve srovnání s jinými možnostmi ubytování přináší servisované apartmány řadu výhod, a to nejen pro samotné ubytované, ale také pro investory. Pojďme se tedy podívat na to, proč se jedná o investici, které věří i největší developerské společnosti světa.

Odolnost proti výkyvům na trhu

Jednou z největších předností investování do servisovaných apartmánů je vysoká odolnost proti negativním výkyvům trhu. Servisované apartmány totiž umožňují velmi flexibilně reagovat na aktuální situaci. Dokáží se rychle překlenout z businessu, který uspokojuje poptávku po krátkodobém bydlení typu Booking v době turistického boomu, na businessovou klientelu, která využívá střednědobé ubytování v horizontu týdnů a měsíců. Případný výpadek je samozřejmě možné kompenzovat i dlouhodobým pronájmem, kdy je apartmán pronajat na řadu měsíců. Servisované apartmány tak přináší permanentně vysokou obsazenost se zajímavým výnosem.

Obsazenost 70 % i v době pandemie koronaviru

Výše uvedené tvrzení potvrzuje zkušenost provozovatelů servisovaných apartmánů z loňského roku. Zatímco hotely a penziony musely v době pandemie a lockdownu zůstat zavřené, servisované apartmány mohly na situaci reagovat, a nezůstaly tak na rozdíl od hotelů takzvaně na nule.

„V průběhu koronavirové krize, kdy byly hotely kompletně uzavřené, jsme přetočili klientelu z krátkodobé turistické na businessovou během jediného měsíce. Naší hlavní klientelou tak byli zejména podnikatelé, kteří pracovně cestovali, nebo obchodníci, kteří potřebovali klid na práci. Servisované apartmány jsme samozřejmě upravili tak, aby odpovídaly vládním nařízením, a díky tomu jsme zajistili obsazenost přes 70 % v posledních dvou letech. Během posledních měsíců, kdy se opatření začínají rozvolňovat, obsazenost ještě roste a začíná se vracet i turistická klientela. Po celou dobu krize tedy apartmány generovaly zisk,“ přibližuje situaci Tomáš Wildt ze společnost Vihorev.

Víte že?

Ze statistik vyplývá, že zatímco byly v roce 2020 apartmány Vihorev Group obsazeny ze 70 %, obsazenost pražských hotelů se podle České hotelové asociace pohybovala jen zhruba okolo 16 %, což představovalo meziroční propad o více než 70 %.

Vysoký výnos pohybující se okolo 9 %

Provozování servisovaných apartmánů generuje podstatně vyšší ziskovost než provozování standardních ubytovacích zařízení. Pokud se podíváme například na investování do nemovitostí k pronájmu, zjistíme, že se dnes tato investice vzhledem k vysokým úrokovým sazbám hypoték vůbec nevyplatí. Měsíční splátka úvěru totiž mnohdy převyšuje částku za pronájem.

K vysoké ziskovosti servisovaných apartmánů Tomáš Wildt dodává: „Na provozování konceptu servisovaných apartmánů jsme schopni generovat nejenom pravidelný, dlouhodobý cash flow s minimálními výkyvy nezávislými na vývoji trhu, ale především generovat vysoký zisk, kterému bytové jednotky ani hotely nemohou konkurovat. Díky tomu jsme schopni v rámci našich investičních produktů garantovat investorům vysoké zhodnocení jejich investice, které se pohybuje od 7 do 9 % p.a.

Servisované apartmány nejsou omezeny konkrétní klientelou

Servisované apartmány jsou schopny uspokojit široké spektrum klientů. Vyhledávají je lidé během služebních cest, lidé na dovolené i lidé, kteří se stěhují a potřebují dočasné ubytování. Servisované apartmány se dají také využít pro dlouhodobější ubytování studentů. V době, kdy mnoho zaměstnavatelů umožnilo svým zaměstnanců pracovat na home officu, se dokonce objevila nová podkategorie klientů, tedy ti, kteří začali servisované apartmány využívat jako kancelář, o kterou se nemusejí starat.

Propojení komfortu hotelu a soukromí bytu je pro klienty velmi atraktivní a zájem o tuto formu ubytování mezi lidmi neustále roste, což souvisí také s vysokou mírou obsazenosti, která, jak už jsme uvedli výše, neklesá ani v době krize, protože jsou servisované apartmány schopny reagovat na aktuální situaci na trhu.

Investice do nemovitostí bez starostí

Pro investory je investice do servisovaných apartmánů prostřednictvím nemovitostních dluhopisů, investičních fondů nebo individuálních investic zajímavá také tím, že s touto investicí nejsou spojeny náklady za údržbu a provoz nemovitosti a odpadají také veškeré starosti, které jinak nerozlučně souvisí s pronájmem nemovitostí, a to ať už krátkodobým nebo dlouhodobým.

Závěr

Statistiky i zkušenosti společností, které se rozhodly vydat cestou servisovaných apartmánů, dokazují, že je tato forma investice spojena s celou řadou výhod. Mezi ty nejzásadnější patří odolnost vůči výkyvům na trhu a vysoká ziskovost bez starostí.