Co jsou to servisované apartmány?

Co jsou to servisované apartmány?

V souvislosti s nabídkou ubytování můžete narazit na takzvané servisované apartmány, které jsou určeny jak pro krátkodobé, tak i pro střednědobé a dlouhodobé ubytování. Co to vlastně servisované apartmány jsou, pro koho jsou určeny a proč jsou zajímavou investiční příležitostí?

Co jsou servisované apartmány?

Servisované apartmány propojují zázemí hotelu, jako je například pravidelný úklid nebo služby recepce, s výhodami, které nabízí soukromé ubytování. „Servisovaný apartmán musí splňovat některá základní kritéria. Principiálně bývá větší než hotelový pokoj a apartmán také bývá vybavený více než hotelový pokoj. Blíží se tak k bytové jednotce, protože disponuje kompletním vybavením včetně plně vybavené kuchyně, nábytku nebo třeba pračky. Jinými slovy jsou servisované apartmány zařízeny tak, aby se v nich hosté cítili jako doma,“ přibližuje koncept servisovaných apartmánů Tomáš Wildt z Vihorev Group, která servisované apartmány provozuje a v Praze se věnuje výstavbě aparthotelů.

Věděli jste?

Sektor servisovaných apartmánů je dnes nejrychleji rostoucím odvětvím v ubytovacích službách..

Pro koho jsou servisované apartmány určeny?

Servisované apartmány využívají cestovatelé všeho druhu, ať už jako přechodné ubytování na služební cestě nebo ubytování na dovolené. Pro ubytované jsou totiž servisované apartmány spojeny s řadou výhod, například v podobě více prostoru než v hotelech, přijatelných cen nebo kompletního vybavení jednotek, které pomáhá minimalizovat náklady spojené s cestou. Mnozí také preferují domáčtější prostředí a možnost ubytovat se jen na několik dní nebo naopak na několik měsíců.

Obliba servisovaných apartmánů roste napříč světem

Koncept servisovaných apartmánů se poprvé objevil v 70. letech v USA, odkud se postupně rozšířil do Asie a Evropy, kde zaznamenal mimořádný růst. Podle zprávy The Global Serviced Apartments Industry z roku 2020 až 2021 napříč celým světem funguje více než 1 254 753 servisovaných apartmánů. A počet servisovaných apartmánů každým rokem roste dvouciferným číslem. Což ostatně dokazuje i zmíněná zpráva Global Serviced Apartments Industry Report, podle které se celosvětová nabídka servisovaných apartmánů od roku 2018 do roku 2020 zvýšila o 14,75 %.

Také v ČR stoupá zájem o servisované apartmány

Na trend servisovaných apartmánů reagovala i Česká republika. „Příchod servisovaných apartmánů na český trh zásadně ovlivnila mimo jiné pandemie koronaviru, kdy hotelový segment pochopil, že při takovýchto výkyvech trhu se dostává do neřešitelné situace a musí hledat jiná řešení a eliminovat možná budoucí rizika. Některé hotelové řetězce tak své plánované projekty zcela pozměnily a otevřely je právě jako servisované apartmány s možností hotelových služeb,“ komentuje situaci na českém trhu Tomáš Wildt.

O tom, že řada hotelů ve velkých městech přistoupí k adaptaci na tento typ ubytování je přesvědčena i Radka Telyčková ze společnosti Pomáháme hoteliérům, podle které mohou servisované apartmány flexibilně reagovat na poptávku na trhu. Dle předpokladů společnosti Savills by v průběhu tohoto roku mělo dojít ke 41% nárůstu servisovaných apartmánů v Evropě.

Srovnání servisovaných apartmánů a hotelů

Hotely se od servisovaných apartmánů neliší jen velikostí jednotek a délkou pobytu. Z obchodního hlediska je mezi servisovanými apartmány a hotely významný rozdíl v provozních výnosech i nákladech. I přesto, že jsou obvykle hotely schopné dosáhnout vyšší sazby za pokoj, obsazenost hotelů podstatně více kolísá a provozování hotelů je spojeno s vyššími provozními náklady. Jaká forma ubytování tedy dosahuje vyššího zisku? Podle zprávy Spotlight on the European Serviced Apartment Market nižší provozní náklady servisovaných apartmánů společně s delší průměrnou délkou pobytu vykazují vyšší ziskovost ve srovnání s hotely.

Flexibilní koncept

Koncept servisovaných apartmánů umožňuje jak krátkodobé, tak i střednědobé a v neposlední řadě i dlouhodobé ubytování. Díky tomu. jak je koncept nastavený, je výrazně flexibilnější než pronájem bytových jednotek nebo hotelový business.

Servisované apartmány čeká zářná budoucnost

V kontextu posledních dvou let, která se nesla ve znamení koronavirové krize, v Praze zmizela polovina ubytovacích zařízení typu Airbnb. Zatímco dříve se provozovalo zhruba 3 000 ubytovacích míst, dnes jich je pouze okolo 1 500. Lidé, kteří pronajímali pouze jednu individuální bytovou jednotku, nebyli schopni vykrýt výpadek hostů jako v případě servisovaných apartmánů. I tato situace ukázala, že je investování do servisovaných apartmánů jistější než do krátkodobých pronájmů typu Airbnb.

„V Praze se stále rozvíjí segment standardních hotelů, které však cílí spíše na luxusnější klientelu, takže se nejedná o přímou konkurenci servisovaných apartmánů. I v kontextu tohoto vývoje trhu, kdy došlo k poklesu přímé konkurence, má koncept servisovaných apartmánů zajištěnou dobrou budoucnost,“ vysvětluje Tomáš Wildt.

Zaujal vás výnosový potenciál servisovaných apartmánů? Do servisovaných apartmánů můžete investovat i s námi, a to prostřednictvím nemovitostních dluhopisů, investičního fondu nebo individuálních investicí s výnosem 7 % p.a. a více.